Головна » 2008 » Июль » 22 » Хороше село, Перевод-ріка - все це моя рідна Сасинівка!
09:23
Хороше село, Перевод-ріка - все це моя рідна Сасинівка!
Моє село з духм’яними садами,
Біля очей суха долоня мами…
Сорочка вишивана і калина –
Це сама найрідніша Україна!
Погожої літньої днини у моєму рідному селі Сасинівка відбулося Свято Села. Співпало воно з релігійним святом Петра та Павла. До батьківського порогу з’їхалося багато гостей з різних куточків України. Атмосфера панувала святкова та по-родинному тепла.
Історія села, долі людей, що жили і живуть в ньому, своєрідні сторінки літопису, невід’ємна частка історії нашої країни.
Село Сасинівка засноване в середині 17 ст., починалося мабуть, із тієї його частини, яку зараз називають Зарудкою, тобто за річкою Руда. За легендою назва поселення виникла від прізвища одного з перших поселенців – Саси чи Сахна, який насипав греблю і побудував міст через річку Руда. У 17 ст. в Сасинівці жили вільні козаки та селяни. Село входило до Пирятинської сотні Лубенського полку. У 1708 р. гетьман Скоропадський віддав Сасинівку Пирятинському сотнику Вакуленку, 1730 р. вона перейшла до рук генерального підскарбія Андрія Марковича. У селі був невеликий цегельний завод, 25 вітряків, 10 маслоробок. Пережило село голодомор, репресії, німецьку окупацію. Живі свідки запеклої війни – наші дорогі ветерани: Бутич Г.Х., Холод І.І., Головко Г.В., Головко С.Г., Нечитайло М.М., Черненко М.С. У братській могилі спочивають 14 невідомих червоноармійців, котрі загинули під час оборони села від гітлерівців. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять наших визволителів, які віддали своє молоде життя за нас.
Споконвіку наше село славилось трудівниками. Слова вдячності від сільського голови Дорошенка В.В. пролунали колишнім механізаторам, бригадирам тракторних бригад, шоферам, агроному,які зараз перебувають на заслуженому відпочинку, а також нинішнім працівникам, які сумлінно трудяться на благо села. В день і в ночі, за будь-якої погоди, більше 20 років поспішала на допомогу хворим наш фельдшер, а нині пенсіонерка, Кірілах О.І. Вона і зараз допомагає людям доброю порадою та ласкавим словом. Близько 30 років на педагогічній ниві плідно працюють вчителі нашої школи : Мотчаний Віктор Петрович та Тетяна Яківна, Калініченко Ольга Іванівна, Цись Ніна Олексіївна, Колос Надія Іванівна. За їх плечима не одне покоління учнів, які вдячні своїм наставникам за те, що вони їм дали путівку в життя .
Переконалися ми на святі і в тому, що народні традиції , звичаї та пісні не тільки живі серед жителів нашого села, а й активно передаються від покоління до покоління. Гостям була представлена прекрасна виставка робіт сільських майстринь: вишивки, домоткані доріжки, килими та інші вироби.
А де свято – там і пісні та танці. Дякуємо організаторам свята, подружжю Ніні та Олексію Цисям, за чудову концертну програму, в якій взяли участь очолюваний ними народний самодіяльний колектив «Молодички», народний самодіяльний колектив «Заспів», колишні випускники та учні школи. Свою творчість вони присвятили своєму рідному селу.
І, не дивлячись на цей скрутний для розвитку села час, жителі не втрачають надії на краще і з оптимізмом дивляться у майбутнє, бо всі ми – діти однієї матері – землі, а наше село – частинка кожного із нас.
Ірина Єлуніна.
Категорія: Новини сайта | Переглядів: 655 | Додав: amalika | Рейтинг: 5.0/1