Головна » 2010 » Сентябрь » 14 » Пирятинські терористи шантажували СБУ, вимагаючи 600 тис. доларів
01:49
Пирятинські терористи шантажували СБУ, вимагаючи 600 тис. доларів
Члени злочинного угруповання, які погрожували організувати серію вибухів у Києві, вимагали у СБУ 600 тисяч доларів.

Як повідомили у прес-службі СБУ, у ніч з 7 на 8 серпня невідомий громадянин кілька разів телефонував на номери оперативних чергових СБУ, вимагаючи виплатити йому та його спільникам 600 тисяч доларів. Зловмисник погрожував найближчим часом підірвати саморобні вибухові пристрої у різних районах столиці на підтвердження рішучості своїх злочинних намірів.

Невідкладно в СБУ було створено оперативно-слідчу групу, яка у короткі терміни встановила особу громадянина, котрий анонімно телефонував правоохоронцям, та особи усіх інших членів злочинного угруповання.

У ході спеціальної операції із залученням бійців спецпідрозділу "Альфа" СБУ на трасі Київ-Харків поблизу Пирятина в момент передачі обумовленої грошової суми був затриманий один з вимагачів – студент-хімік коледжу, 1993 року народження.

Водночас у самому Пирятині було затримано й інших учасників цього угруповання. Усі вони непрацюючі місцеві мешканці –1981-го, -86-го та -89-го років народження.

Встановлено, що схему виготовлення вибухових пристроїв зловмисники легко знайшли в Інтернеті. У ході обшуків у помешканнях молодиків було вилучено складові елементи для виготовлення вибухових пристроїв, а також 100 кг сірчаної кислоти у каністрах, інші хімічні речовини, спеціально придбані ними за рекомендаціями з відповідних веб-сайтів.

У членів угруповання також вилучено саморобні вибухові пристрої, які вони планували застосувати у Києві у разі відмови представників державних органів виплатити їм гроші. Виявлено речовину, тротиловий еквівалент якої за висновками експертів складає близько 4 кг, що призначалася для виготовлення вибухових пристроїв.

Саморобні вибухові пристрої та інші вилучені хімічні речовини направлені на експертизу.

Вирішується питання про порушення органами міліції за матеріалами СБУ кримінальної справи за ст. ст. 263 (поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами), 189 (вимагання) Кримінального кодексу України. Тривають невідкладні слідчі дії за участю усіх затриманих.

Категорія: Новини в Україні | Переглядів: 897 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1