Головна » 2007 » Октябрь » 20 » Вшанування земляків
15:21
Вшанування земляків
12 жовтня на Пирятинщині вшанували пам'ять видатного земляка - українського етнографа, антрополога, археолога, громадського діяча Федора Вовка. У його рідному селі Крячківка цього дня було відкрито меморіальну дошку з нагоди 160-ї річниці з дня народження Федора Кіндратовича, а в Пирятині, на базі Пирятинської філії ПВНЗ «Європейський університет», проведено науково - практичну конференцію.

Цей рік в духовному житті України проходить під знаком повернення в нашу культуру імені та наукової спадщини Федора Кіндратовича Вовка – визначного етнографа, археолога, антрополога, який своєю подвижницькою працею протягом усього життя утверджував ідею українства, її самобутність і глибоку корінневу спорідненість з цивілізаційними процесами, які відбувалися в далекому минулому. Федір Вовк усі свої наукові звання та нагороди отримав за досягнення саме в українській науці. Але до цих пір на рідній українській землі він залишається маловідомим вченим. 160 років тому саме на Пирятинщині у селі Крячківці Федір Кіндратович маленьким хлопчиком зробив перші кроки у широкий світ, прославивши Україну далеко за її межами.

Але тільки сьогодні ім'я Федора Вовка повертається на його малу батьківщину.

Ідея відродження пам'яті про видатного вченого в його рідному селі належить Міжнародній громадській організації «Полтавське земляцтво». Районна рада охоче підтримала цю ідею, адже, за словами голови районної ради Олексія Рябоконя, рада зацікавлена у подальшій співпраці з цією організацією та створенні Пирятинського відділення на базі Міжнародної громадської організації «Полтавське земляцтво».

Першим кроком стало відкриття меморіальної дошкиФедору Вовку у Крячківці на фасаді приміщення сільського Будинку культури. Громадськість села гостинно зустріла на своїй землі шанованих гостей з району, Києва та Полтави, аби разом відзначити цю подію.

Урочистості з нагоди 160-ї річниці з дня народження Ф. Вовка відкрив сільський голова Олександр Оніщенко.

З вітальним словом до земляків та всіх присутніх звернувся голова районної ради Олексій Рябоконь. Він зокрема зазначив, що ці заходи, перші на Полтавщині, які вшановують пам’ять всесвітньовідомого вченого і відкриття меморіальної дошки видатному землякові – це тільки початок співпраці з Міжнародною громадською організацією «Полтавське земляцтво».

Незабаром у районному краєзнавчому музеї буде відкрито експозицію про нашого земляка, а в рідному селі Федора Вовка планується відкрити його музей, де будуть представлені книги, історичні документи та розміщені стенди присвячені життєвому шляху Федора Кіндратовича, які виготовлені членами ініціативної групи під час підготовки заходів з нагоди 160-ти річчя з дня народження видатного вченого.

Генеральний директор Міжнародної громадської організації «Полтавське земляцтво» Марина Бурмака від імені полтавців Києва привітала жителів Крячківки з цією подією, що знаменує повернення на Пирятинщину та в Україну із забуття всесвітньовідомого науковця, якому належить чільне місце в сузір’ї великих українців - борців за свободу й незалежність нашої держави.

Закликала присутніх шанувати предків та зберігати пам'ять про них і журналіст, член «Волинського земляцтва» Ольга Рутковська, яка протягом 10-ти років пише про Федора Вовка та готує про нього радіопередачі. Вона запропонувала, щоб наступного року, у червні, на батьківщині Федора Кіндратовича широко відзначили 90 років з дня його смерті, щоб і вулиці були названі його іменем, і бюст стояв у центрі села.

Після закінчення урочистої частини, всі присутні мали можливість відвідати виставку стендів, присвячених Федору Вовку, виробів місцевих умільців народної вишивки та святковий концерт за участю самодіяльного фольклорно-етнографічного колективу "Древо" села Крячківка, народного самодіяльного колективу "Горлиця" села Давидівка, чоловічого тріо "Володар" в складі: В. Прокопенка, С. Козіна, В. Луценка та В. Стельмах – солістки народного самодіяльного хорового колективу "Пирятин" районного Будинку культури.

Вшанування пам'яті славного земляка продовжилося і в місті Пирятині. Тут, на базі Пирятинської філії ПВНЗ «Європейський університет», за ініціативи районної ради було проведено науково-практичну конференцію «Роль і місце наукової спадщини Федора Вовка у процесі становлення та розвитку національної самосвідомості українського народу», яка ґрунтувалася на фактах наукових досліджень. Перед учасниками конференції, депутатами районної ради, представниками громадськості, студентською та учнівською молоддю виступили науковці з Києва та Полтави, студенти і викладачі Пирятинської філії ПВНЗ «Європейський університет».

Доповіді, що прозвучали на конференції, переконливо довели, що Федір Вовк усе-таки повернувся на Україну назавжди, та допомогли усвідомити вплив його ідей на розвиток гуманітарних наук в Україні. Матеріали науково-практичної конференції незабаром надійдуть у школи та бібліотеки району.

Підводячи підсумки роботи конференції, голова Пирятинської районної ради Олексій Рябоконь запропонував щорічно проводити її на батьківщині Федора Вовка.

На згадку про визначну подію в духовному житті Пирятинщини і всієї України організатори та гості обмінялися подарунками. Від Українського Центру народної культури «Музей Івана Гончара» і Міжнародної громадської організації «Полтавське земляцтво» пирятинці отримали книги для районної бібліотеки та майбутнього музею Федора Вовка.

Категорія: Міські новини | Переглядів: 552 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0